Home » Coaching info » Yoga Coaching

Holistische CoachingYoga coaching

Yoga coaching en healing is gebaseerd op principes van de Oosterse visies op de mens, gezondheid en welzijn. Deze visies zijn holistisch en gaan ervan uit dat alles in jou met elkaar is verbonden en aan elkaar is gerelateerd.

Niets staat dus op zichzelf. Jij als mens bent een complex wezen van fysieke zichtbare materie én van onzichtbare energie.Jouw lichaam is verbonden met je geest, je denken en je gevoel. In westerse visies worden deze aspecten vaak als aparte, onafhankelijk van elkaar werkende delen gezien en behandeld. Hierdoor keren klachten en ziektes vaak terug, want aan de werkelijke oorzaak is niets gedaan.

Rug-, schouder-, nek- en spanningsklachten en CAY (Critical Alignment Yoga)

Naast de principes uit de Oosterse visies gebruik ik ook hulpmiddelen en oefeningen uit de CAY.

Ook hier is de samenwerking tussen verschillende lichaamsprocessen, lichaamsdelen en vooral beweegprocessen uitgangspunt. Verstoring in bijv de samenwerking tussen houdings- en bewegingspieren, in het zenuwstelsel of in de bewegingsketen kunnen disbalansen en klachten veroorzaken. De plek waar een klacht tot uiting komt hoeft niet de plek te zijn waar deze is ontstaan. Ook hierbij gaan we dus op zoek naar de bron van jouw fysieke klachten en pijn.

Yoga coaching bij Sprankels

Ervaar jij echter zoveel rug-, schouder-, nek-, hoofd- of spanningsklachten dan is het prettiger en effectiever om deze spanning eerst los te laten. De spanning zit fysiek in je lichaam vast en ik help je om deze los te laten. Dit doen we met een prachtig yoga hulpmiddel: de BackMitra. De BackMitra is erg effectief om verharde en pijnlijke gebieden te laten ‘smelten’ en ontspannen. Als het korset van spanning wat is afgenomen en je weer ruimte en lichtheid in je schouder- en ruggebied voelt kun je d.m.v. specifieke oefeningen je houdingsspieren versterken. Je zult naarmate je dit vaker doet veel meer bewegingsvrijheid en ontspanning ervaren. En reken maar dat dit ook effect heeft op jouw gevoel én gedachtes.

Waar de spanning door is ontstaan, de bron van het probleem, komt daarna ter sprake, als daar in jouw hoofd ruimte voor is ontstaan.

Interne schoonmaak

Door te werken met het lichaam en de ademhaling en door gedachtes, gevoelens en energie te observeren vergroot je jouw bewustzijn én inzicht in jezelf. Je zult patronen, overtuigingen en blokkades leren herkennen en leren wat je zelf kunt doen om los te laten en te helen. Je zult leren hoe jij je aandacht beter én op het juiste kunt richten om je volledige welzijn te verbeteren en als mens te groeien en te bloeien.

Een probleem of klacht speelt zich altijd op diverse gebieden af. Wil je een duurzame oplossing bij de bron, dan zul je alle lagen in jezelf moeten doorgronden. Dit kan d.m.v. yogacoaching laagdrempelig én effectief!

Holistische werkwijze

Bijvoorbeeld: Je ervaart rug-nek- en schouderklachten en wordt alleen fysieke behandeld, bijvoorbeeld door fysiotherapie en medicatie. Dit verlicht de klachten, maar toch gaan ze niet weg, ze komen steeds weer terug.  Als je het mentale aspect hierin onderzoekt ontdekt je bijvoorbeeld dat er sprake is van spanning, stress en werkdruk en niet kunnen loslaten, geen nee kunnen zeggen en alsmaar doorgaan. Deze mentale druk levert fysieke klachten op. Als je het emotionele aspect hierin onderzoekt ontdek je dat je misschien een laag zelfbeeld hebt en dat je alles ‘goed’ en perfect moet doen, omdat je anders niet goed genoeg bent.

Praktische zaken

 • Een sessie duurt meestal 1,5 uur.
 • Je ligt of zit langere tijd in een bepaalde houding op een yogamat (3 tot 8 minuten)
 • Ik begeleid je met mijn stem in een houding en volg wat er gebeurt
 • Jij richt je zintuigen naar binnen (dit zal steeds beter gaan) en observeert alle sensaties die je tegenkomt (gevoel, gedachten, ademing, zintuigen) zonder erin mee te gaan.
 • Je controleert je ademing (dit zal steeds beter gaan)
 • Na een houding voel je na, je lichaam activeert hier het zelfherstellende vermogen (2 minuten)
 • De houdingen werken op jouw energiebanen (meridianen), organen en zenuwstelsel.
 • We werken bij rug-, nek- en schouderklachten / spanningsklachten met de BackMitra
 • Waar we op werken bepaalt de houdingen van de sessie. Dit is afgestemd op jouw vragen, disbalansen en klachten. Hierover hebben we van te voren een gesprek.
 • Indien gewenst bekijken we jouw voeding(patroon) en hoe je hierin helpende veranderingen kunt aanbrengen
 • Bij puur fysieke klachten werken we vooral fysiek o.a. met de BackMitra om eerst je lichaam te ontspannen.
 • Het tarief is € 60 per uur. Dit wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Soms betaalt een werkgever wél mee.
yoga coaching bij Sprankels

Hoe yogacoaching werkt

Zelfs bovenstaande voorbeeld is nog niet compleet. Want dit alles zijn vormen van energie. Energie is trilling en elke trillingsfrequentie is anders met een andere invloed op jouw lichaam, geest, gevoel en handelen.

Bijvoorbeeld: schaamte en angst hebben een lage trillingsfrequentie. Het effect van langdurige schaamte en angst op je lichaam is dat ze blokkades gaan vormen. Je gaat blessures en ziektes ontwikkelen. Maar ook jouw denken, zelfbeeld, zelfvertrouwen, gevoel en handelen zullen door de trillingsfrequentie van deze emoties negatief beïnvloed worden. Je zult jezelf beperken in doen, laten en liefhebben. Je verhardt en bevriest als het ware. Dit gebeurt fysiek in jouw bindweefsel dat harder wordt, waardoor het transportsysteem in jouw lichaam niet meer goed functioneert.

Deze hardheid of bevriezing zullen jou ook in je gevoel en denken beïnvloeden. Je zult harder over jezelf denken en je zult minder liefde en positieve energie ervaren. En dit straal je letterlijk door jouw energie ook uit aan de buitenwereld. Grote kans dat je meer angst en schaamte aantrekt. En door hoe anderen op je reageren verergeren je angst en schaamte. Je belandt in een negatieve spiraal, een vicieuze cirkel waar je niet uitkomt als je deze niet doorbreekt

Yoga coaching, die uitgaat van een holistisch mensbeeld, helpt je negatieve vicieuze cirkels doorbreken en blokkades, groot en klein, op te lossen en disbalansen te herstellen.

Yoga coaching geeft inzicht in jezelf en je leert patronen en verbanden herkennen. Het sturen van jouw adem en aandacht zijn hierbij heel belangrijke tools. Je leert jouw voedende en controlerende cyclus herkennen en leert steeds beter wat je wél en niet nodig hebt om prettig, gezond en tevreden jezelf te zijn. Yoga coaching is zeer geschikt bij burn-out en depressiviteit. Je werkt o.a. op bindweefselstructuren, organen, botten, spieren, energiebanen, hormonen en het zenuwstelsel. Je leert ontspannen, loslaten en nieuwe energie genereren.

Als het weer – en jij- het toelaten vindt yoga coaching & healing in het bos plaats

Ik geef ook Yoga lessen en Workshops. Klik hieronder voor meer informatie: